Bercucuk tanam ~ Pegaga


Antara herba paling femes, ulaman paling sedap..makan sekali dengan akarnya..tapi pastikan cuci bersih ya, pegaga memang terkenal sebab banyak khasiatnya.Bagi saya memang agak mudah pegaga ni nak tumbuh,tapi nak membuatnya subur dan gebus tu kenalah rajin menyiram kan.Ini saya panggil pegaga kampung, ambil dirumah mak mentua, yang hidup meliar, bawa balik dan saya tanam di pasu, siramkan selalu, mulanya memang tak berapa naik, saya cuba alihkan pasu ketempat redup sikit alhamdulillah dah mula gebus.Dulu dah pernah tanam tapi kurang penjagaan, sibuk jaga anak je, akhirnya mati la dia. Takpe,kali ni kita  cuba lagi sekali..penuh perhatian..nanti tengok bila agaknya dah  boleh buat ulaman.

khasiat Pegaga


Khasiat Pegaga


Nama saintifik bagi pegaga ialah Hydrocotyle asiatica Linn dan ia adalah daripada Famili Umbilliferae. Di dalam masyarakat Melayu, pegaga sering digunakan sebagai ulam.


Tumbuhan herba ini sebenarnya mempunyai nilai perubatan tradisi yang tinggi.

  • Serikan Wajah Anda 

Ambil secekak daun pegaga bersama akarnya, direbus dengan 2 gelas air sehingga tinggal segelas air rebusan itu. Tapiskan dan sejukkan. Setelah itu, minumlah sekali sehari setelah makan malam dan amalkan seminggu 3 kali. Anda akan dapati wajah anda akan lebih berseri.
  • Kecutkan Peranakan 

Bagi wanita yang mengalami masalah peranakan kembang atau lepas kedatangan haid bolehlah makan pucuk pegaga dengan buat ulam atau digulai. Amalkan setiap hari sehingga peranakan kecut.



  • Menghilangkan Bintik-bintik Hitam Di Muka 

Daun pegaga yang ditumbuk halus dan kemudian dicampurkan dengan bedak sejuk amat mujarab untuk menghilangkan bintik-bintik hitam di muka. Caranya: Ambil 10 helai daun pegaga, cuci dengan air garam, kemudian ditumbuk halus dan campurkan air garam dengan bedak sejuk yang telah dicampurkan dengan sedikit air suam.

Amalkan memakainya pada muka anda setiap malam dan cucilah pada keesokan harinya. Lakukan petua ini setiap malam sehingga bintik-bintik hitam di muka anda hilang.


  • Mengubati Sakit Kepala 

Daun pegaga perlu direbus dengan kacang hijau dan dibiarkan semalaman dalam keadaan yang terdedah. Kemudian daun pegaga itu dimakan bersama kacang hijau dan air rebusan tersebut pula haruslah diminum.

  • Mengubati penyakit sengal-sengal badan 

Bagi mengubati penyakit ini, daun pegaga hendaklah direbus dengan bawang dan air rebusan itu haruslah diminum. Bagi mengubati sakit mata pula, daun pegaga direbus dan air rebusan itu diminum setelah dicampurkan sedikit dengan gula.



  • Mengubati penyakit demam kepialu atau typhoid

Daun pegaga haruslah ditumbuk lumat dan diletakkan di atas dahi.

Ternyata banyak khasiat pegaga di sebalik bentuknya yang kecil tersimpan rahsia besar membuktikan pegaga sungguhpun kecil namun tumbuhan ini banyak khasiatnya. 


2 comments:

  1. suka pegaga...wah2 suburnyaaaaa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la kita suka sgt ulam pegaga pekena ngan sambal belacan kan

      Delete

thank you for ur comments!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...