Resepi masakan Char Kuey Tiaw




Resepi masakan Char Kuey Tiaw

Bahan-bahan :

MEE
300 gm kuey teow
1 sb cili boh
kerang
sedikit kucai & taugeh
2 biji telur 


PASTE
200 gm udang
250ml air
4 ulas bawang putih di ketuk
6 sb sos tiram
3 sk kicap pekat
3 sb kicap manis
1 sk petis
2 sb pati ikan bilis / pati udang
2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
1 sk gula

Cara-caranya :

PASTE- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang.Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm petusejuk.

MEE- Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td. Masukkan udang yg telah direbus td dan kerang. masukkan sikit air.Bila air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.



No comments:

Post a Comment

thank you for ur comments!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...