Resepi masakan Kuih Talam Pandan




Resepi masakan Kuih Talam Pandan

Bahan-bahan:


1. LAPISAN BAWAH-HIJAU: 1 1/2 cwn gula
2 1/4 cwn tepung beras
1/3 cwn tepung gandum
5 1/2 cwn air pandan (10 helai daun pandan)
1 1/2 tbs air kapur
2. LAPISAN ATAS-PUTIH:
1/3 cwn tepung beras
3 cwn santan
4 tbs tepung jagung
1 tsp garam

Cara-caranya: 


Campurkan semua bahan 1.. Kacau hingga tak bergentel. Masak sekejap dgn api sederhana, kacau. Cukup sampai naik wap dan gula hancur
Isikan dalam acuan yg di sapu minyak. Kukus hingga masak . (15-20min) bergantung kepada size bekas.
-Campur semua bahan 2. Kacau. masak sekejap dengan api sederhana hingga naik wap.
tuangkan atas lapisan hijau, dan kukus lagi hingga masak.
pastikan penutup kukusan di bungkus dengan kain, utk menghasilkan permukaan yg cantik & rata.
Biar betul2 sejuk baru potong.



No comments:

Post a Comment

thank you for ur comments!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...