Resepi Ketam bercili yang sedap dan mudah
beberapa ekor ketam dibersih dan dipotong dua
1 biji bawang besar dimayang
7 biji cili merah dikisar
5 biji bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
2 batang serai dititik
1 biji telur ayam dipukul sedikit
Garam dan gula secukup rasa
Air Secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara-cara
-Gaulkan ketam dengan sedikit garam dan serbuk kunyit kemudian digoreng sehingga masak. Ketepikan.
-Panaskan minyak kemudian tumiskan serai bersama bahan kisar sehingga pecah minyaknya.
-Masukkan sedikit air bersama bawang besar, gula dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih.
-Kemudian masukkan telur sedikit demi sedikit sambil dikacau sehingga sebati.
-[Pastikan telur dipukul terlebih dahulu supaya sebati rasanya dengan sekata pada kuahnya.]
-Akhir sekali masukkan ketam dan gaulkan sehingga rata.
-Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment
thank you for ur comments!